Thursday, 19 November 2015

Sambal Ubi Pops Favs

Harini zam masak lauk favorite papa. Zam saje nak share apa yang selalu zam masak kat rumah. Lauk ni adik beradik zam tak berape gemar sebab PEDAS! Papa kan orang Nogori dia mmg suka makanan pedas. So yang boleh masak best-best (perasan ahaha) kat rumah zam sorang jela hihi.

Warning : Nak sedia lauk ni lama jugak. Dalam masa 1 jam setengah (itu kalau dah biasa) tapi bagi yang nak try.. mungkin dalam masa 2 jam. Sebab nak tggu potato tu goreng garing dia ambil masa sedikit.

Step 1 :
Peeled the potato!  

Step 2 :
Sliced em! At the mean time, panas kan minyak kuali.

Step 3 :
Seasoned em with serbuk kunyit & garam. Deep fried.

Step 4 :
Nak buat cili boh. Rendam cili kering hot boiled water pastu basuh and blend! Tadaa

Step 5 :
Tos kan potato yang dah garing tu dalam bekas semetara. Guna minyak yang sama goreng ikan bilis. (This optional, kalau tak nak letak ikan bilis pun takpe. I like the crunchy-ness)

Step 6 :
Masa tengah goreng potato tu ada masa untuk sediakan bahan-bahan untuk di blend all together! (Except for bawang holland untuk hiasan)

Step 7 : 
Tumis bahan-bahan yang kita dah blend including cili boh tu menggunakan minyak yang sama kita goreng ikan bilis. Tumis sampai naik bau dan garing tau!

Step 8 :
Okay this part pun optional. Sebab setengah orang tak suka bawang. Papa zam suka bawang banyak lagi manis kata orang. Bawang ni sebenarnye untuk hiasan tapi papa zam suka dia masak and lembik bila makan dengan nasi feel dia hingga menjilat jari!

Step 9 :
Okay kalau korang suka sambal korang berkuah sila masuk kan air sedikit. Papa zam suka dia lembik as usual sebab bagi dia senang nak makan ehehe. Masukkan potato yang kita goreng tadi dgn ikan bilis gaul rata juga masukkan garam dan gula secukup rasa! anddd dah siap korang.

So zam harap korang semua boleh la cuba kalau tak tahu nak masak apakan. See you on my next post!
xx
Much love,

Zam

Wednesday, 18 November 2015

Hi,

Not sure kalau nak cakap im back. Sebab baru je habis Diploma. Tak tahu nak bagi alasan apa ehehe. So sekarang ada masa la jugak untuk blog. Back to basic gitu. So zam ingat nak plan sesuatu benda for this blog. Sebelum tu nak cakap yang sorry kalau over post blog. Because currently im starting back on track since tak buat apa. I would like to share my journey experience. Yes i still have previous blog post since i was 16 i guess. But i make it private. Looking back those days, i wanna start fresh. Can't wait to share photos of my travel and also my daily routine kat rumah. Walaupun simple.. siapa yang follow up mungkin akan rasa seronok. Tapi sesetengah orang kan jenis tak nak kongsi life dia. Dia person mcm private kan. Tapi to me, i love taking photos and also video. Why not share together dalam satu blog post kan. As a person and a human being judging to mesti lah ada kan. Mungkin english zam crack also called broken or maybe you know gambar or attitude tak melambang kan sebagai muslimah ke. We will never know. People will judge.



xx

Much love,

Zam.

About Me

My Photo
Damansara, Kuala Lumpur, Malaysia
I'm Zamrina Zamrim. i truly dislike about me's. I want to be the next Yasmin Ahmad.